Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA vor deveni în următoarele luni „liderul” accesului mondial la vaccinul împotriva COVID-19, după prime contribuţii pentru Mexic şi Canada, informează AFP.
Washingtonul a anunţat deja acorduri pentru a trimite 2,5 milioane de doze în Mexic şi 1,5 milioane de doze în Canada.
„Prevăd că în măsura în care vom continua să vaccinăm întreaga populaţie americană, vom fi în măsură să facem mai mult în restul lumii″, a spus Antony Blinken într-o videoconferinţă de presă.
″În următoarele luni, sunt convins că Statele Unite vor deveni liderul pentru a garanta accesul la vaccinuri în lume″, a dat asigurări demnitarul american.
Antony Blinken a amintit că Washingtonul contribuie cu 2 miliarde de dolari la COVAX, mecanismul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de ajutorare a celor mai afectate ţări. În acest caz, s-a angajat să vireze încă 2 miliarde de dolari până în 2022 „în măsura în care alte ţări îşi sporesc propria contribuţie”, a mai spus el.
Totodată, Joe Biden și-a stabilit și un obiectiv, vrea ca în primele 100 de zile de mandat, SUA să administreze 200 de milioane doze de vaccin anti-COVID.
În ziua conferinței de presă, SUA a ajuns la 133 milioane doze administrate. În prezent, în fiecare zi, se folosesc 2.5 milioane de doze, iar dacă se va continua pe aceeșai linie, Joe Biden are șanse mari să-și îndeplinească obiectivul până pe 30 aprilie, când împlinește 100 de zile de mandat.
În continuare, Joe Biden a declarat că trupele americane pe teritoriul Afganistanului vor deveni istorie. “Vom pleca. Întrebarea este când vom pleca. Nu-mi pot imagina, însă, că vor fi și anul viitor acolo”, a spus președintele SUA.
Joe Biden a tras și un semnal de alarmă referitor la Coreea de Nord. Anunță că dacă Phenianul va continua cu testarea de rachete balistice, atunci SUA vor “răspunde în consecință”.
“Ne consultăm cu aliaţii şi partenerii noştri şi vor exista răspunsuri dacă aleg să escaladeze. Vom răspunde în consecinţă”, a spus Joe Biden.
“Sunt pregătit şi pentru o formă de diplomaţie, dar trebuie să fie condiţionată de rezultatul final al denuclearizării”, a mai precizat președintele SUA.
Întrebat dacă problema nord-coreeană reprezintă principalul său obiectiv de politică externă, Joe Bidern a răspus scurt: “Da!”.